Живимо у друштву у којем је мршављење идеално. Слике танких шина као супермодели и филмске звезде сличне вафовима красе сваки билборд и телевизијски екран. Идолизирамо људе који су најтањи од најтањих-најтањих пет до десет посто наше популације. Иронично је што смо и ми држава са „превеликим“ порцијама. Просечна количина порција у америчком ресторану већа је за 25% од наших европских колега.

Нажалост, 64% америчке јавности има прекомерну тежину, а 33% Американаца је гојазно. Губитак килограма и одржавање су темељи доброг здравља и срећног живота. Гојазност је повезана са дијабетесом типа 2, болестима срца, kaloriko можданим ударом, раком, опструктивном апнејом у сну, депресивним расположењем и још много тога. За већину би губитак килограма и управљање тежином требало да буду стварност живота.

Али за многе жеља за губитком килограма или одржавањем губитка килограма не мора нужно диктирати успех. Губитак килограма и одржавање тежине тежак су посао, а успешне стратегије се разликују у зависности од тога колико особа треба да изгуби килограме. Неки људи могу успети само дијетом и вежбањем, kaloriko другима су потребне инвазивније интервенције попут операције. Па чак и за оне који имају довољно среће да схвате жељену тежину, одржавање, иако директније, може бити још теже од почетног губитка килограма.

Губитак килограма: дијета и вежбање

Статус телесне тежине најбоље одређује њен индекс телесне масе (БМИ). БМИ је прорачун изведен из дељења тежине особе у килограмима са њеном висином у квадратима. За нерадно израчунавање, БМИ калкулатор доступан је на веб локацији Националног института за здравље.

Према Министарству за здравство и социјалне услуге, људи са БМИ између 18,5 и 24,9 сматрају се нормалном тежином. Људи са БМИ између 25 и 29,9 сматрају се прекомерним килограмима. Они са БМИ између 30 и 39,9 класификују се као гојазни. Коначно, људи са БМИ већим од 40 категорисани су као морбидно гојазни.

За Американце који имају једноставно прекомерну тежину, мере самоконтроле су добро место за почетак. Медицинска интервенција је најбоље резервисана за гојазне особе или људе са прекомерном тежином који имају здравствене проблеме или су у више наврата пропали у самосталној исхрани. Иако је вежбање важно у било ком режиму мршављења или одржавања килограма, истраживања показују да је дијета најефикасније средство за мршављење. Успешна дијета је уравнотежена и калоријски ограничена дијета.

Шта значи „калоријски ограничено“? Сви имају препознатљиву базалну брзину метаболизма (БМР). БМР се дефинише као минимални број калорија потребан за одржавање животне активности у мировању. Она варира у зависности од старости, нивоа активности, генетике и пола (мушкарци имају већи БМР од жена). На пример, градитељ тела господина Универзума има БМР који је можда неколико пута већи од старијег грађанина у кревету. Да би смршао, особа мора да унесе мање калорија од БМР-а или да одржава исхрану једнаку минималним калоријским потребама и сагорева довољно калорија вежбајући да поткопа БМР.

Губитак килограма и одржавање – лекције за све нас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *